ЗА ПРОЕКТА

euidiversity.gif 

  Проектът „С уважение към различните“ се изпълнява от НССЕДВ в партньорство с Българско училище за политика и с финансовата подкрепа на Европейската комисия.


Всеки ден пред нас стои въпросът за отговорността на правителството при провеждане на мерки за защита от дискриминация, за тяхната ефективност, която да изгради българското общество сплотено, толерантно и да възпита бъдещите поколения да уважават различния и да приемат многообразието.

Етническите и културните различия са израз на цивилизованост, а многообразието в културата и традициите представлява положителен и обогатяващ фактор за обществото.

Изправени сме пред предизвикателството да преодолеем информационния дефицит на мнозинството за непознатотоиразличното„. Така ще избегнем раждането иукрепването на предразсъдъците и насилието. Страхът от непознатото винаги е бил източник на конфликти. В никакъв случай не трябва да се допуска толерирането на расистки настроения. За съжаление, подобни прояви зачестяват а те рушат самата основа на обществото ни. Принципът на равното третиране е в основата на европейския социален модел.

Въпрос на личностна зрялост от наша страна е да направим разграничение между абстрактните възгледи и реалното отношение към различните. Толерантното отношение към всеки вид различие в крайна сметка е свързан с усещането ни, че можем да живеем хармонично заедно, дори и когато имаме различия, стига дълбоко в себе си всеки от нас да носи безусловнотоуважение и любов към другия.

Нужни са практически мерки за утвърждаване и развитие на културното многообразие, чрез даване на възможност на уязвимите малцинства заравен стартв живота и правото на пълноценно участие във всички сфери на обществото. Една от предпоставките за утвърждаване на равното третиране е повишаването на чувствителността на обществото към всекидневните проблеми на малцинствата. Постигането на действащо мултикултурно пьстроцветие е обществото минава само през активния диалог между представителите на държавните институции, неправителствения сектор, представляващи потенциалните жертви на дискриминация, социалните партньори и самите уязвими малцинства.

Предстои ни докрай да извършим промяната, преминавайки през приемане, а не отхвърляне, разбиране, а не агресия и осъзнаване, че различието ни обогатява.

Чрез този проект, който се изпълнява от НССЕДВ в партньорство с НПО „Училище за политика“ и с финансовата подкрепа на Европейската комисия, ще се опитаме да достигнем до хората, за да ги запознаем с инструментите на европейското и националното законодателство, които ограничават дискриминацията и дават възможност на гражданите на Европа да имат равен достъп до работни места, пълноценно да участват във всички сфери на обществения, културния и политическия живот.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: